fbpx

Undele Cerebrale Teta

Undele Cerebrale Teta

Undele Cerebrale Teta 700 329 Cristian
Undele cerebrale

Activitatea creierului uman creeaza modele de energie electrica, iar aceste semnale electrice ale creierului pot fi monitorizate cu ajutorul electroencefalografului (EEG). Aceste semnale cerebrale au tendinta de a urma anumite tipare, pe care oamenii de stiinta le-au clasificat in patru tipuri:

Undele beta. Cand creierul genereaza cu precadere unde beta, a caror frecventa este de aproximativ 13-30 Hz, este vorba de ritmul din starea de veghe: creierul se focalizeaza preoponderent asupra lumii din afara sa sau rezolva probleme concrete, specifice.

Undele Alfa. Cand undele creierului incetinesc, ajung la un ritm mai coerent si poate fi vazut pe EEG un model ca o freza cu dinti regulati, de 8-12 Hz. Aceste unde sunt prezente adesea cand creierul este alert, dar nefocalizat, si majoritatea oamenilor pot genera unde alfa atunci cand au ochii inchisi, chiar daca si numai pentru o secunda sau doua. Frecvent, undele alfa sunt asociate cu starea de relaxare si de calm.

Undele Teta. Cand starea de calm si relaxare aluneca catre somnolenta, creierul trece la unde mai lente si mai ritmice, cu o frecventa de 4-7 Hz. Oricine poate genera acest gen de unde, cel putin de doua ori pe zi: in acele momente pasagere cand trecem de la starea de veghe la somn si cand trecem de la somn inapoi la starea de veghe. Starea teta este insotita de imagini neasteptate, imprevizibile, asemnatatoare viselor, dar foarte vii (cunoscute sub numele de imagini hipnagogice). Adesea, aceste imagini suprinzator de reale sunt insotite de amintiri intense, in special amintiri din copilarie. Undele teta ofera acces la subconstient, la reverie, la vizualizarea benefica, revelatii neasteptate, inspiratie creatoare. Este o stare misterioasa, derutanta, cu un potential creator inalt si chiar iluminatoare, dar experimentatorii au intampinat dificultati cand au vrut sa o studieze, pentru ca este foarte greu de mentinut, oamenii avand tendinta de a adormi imediat ce incep sa genereze cantitati mari de unde teta.

Undele delta. Avand o frecventa extrem de scazuta (0,5-4 Hz), undele delta sunt produse in timpul somnului profund fara vise. Prezenta lor este cel mai adesea asociata cu procesul complet si amplu al regenerarii fizice si al refacerii ori mentinerii sanatatii.

Caracteristicile undelor teta

Elmer si Alyce Green, cercetatori la Clinica Menninger, au devenit interesati de starea teta si au inceput sa antreneze subiecti care sa genereze unde teta in mod constient. Au descoperit ca aceste unde sunt asociate cu o stare profund interiorizata si cu o linistire a corpului, a emotiilor si a gandurilor, permitant astfel “lucrurilor neauzite sau nevazute” sa ajunga in constiinta sub forma reprezentarilor hipnagogice. Pe masura ce antrenamentele cu grupele teta evoluau, ei erau surprinsi sa descopere din ce in ce mai multe rapoarte ale subiectilor care indicau experiente integratoare, care conduceau la sentimentul de bunastare psihica. Multi dintre subiecti au inceput sa descrie imbunatatiri spontane in relatiile personale. Multe amintiri vii din copilaria demult uitata rasareau brusc: “Nu era ca o rememorare mentala, ci mai degraba ca o experienta, ca o retraire”. Subiectii raportau o stare de bine fizic si psihic, iar cei doi cercetatori au descoperit ca persoanele cu cea mai intensa imagistica hipnagogica erau “mai sanatosi psihic, mai echilibrati social, mai putin rigizi si conformisti, se acceptau pe ei insisi mai usor, erau mai creativi” decat aceia care aveau o imagistica hipnagogica redusa sau nu prezentau deloc acest fenomen.

Concluziile au fost ca, din punct de vedere fiziologic, starea teta pare sa produca “regenerare si vindecare fizica”. In domeniul emotional, starea teta se manifesta prin imbunatatirea relatiile cu alti oameni, printr-o mai mare toleranta, intelegere, iubire de sine si de ceilalti. In domeniul mental, starea teta determina aparitia ideilor noi si eficiente, sau a sintezelor de idei, nu neaparat prin deductie, ci prin intuitie, din surse subconstiente.

“Pentru a putea produce unde teta in mod constient, este necesar sa ai un corp linistit, emotii linistite, ganduri linistite, toate in acelasi timp”, iar aceasta descriere este perfecta pentru a descrie starea celui care pluteste in bazin.

Undele teta si bazinul de plutire

In 1956, John Lilly, inventatorul bazinului de plutire, evidentia ca starea mintii in timpul plutirii era “hipnagogica”, plina de “reverii si fantezii”, insotita de reprezentari vizuale intense, multe amintiri din copilarie si evenimente mentale care erau “surprinzatoare pentru ego” – toate acestea fiind caracteristice activitatii teta. Investigand modificarile EEG in timpul privarii perceptive si senzoriale, a observat ca undele teta deveneau proeminente. Alt studiu recent arata, de asemenea, ca “persoanele care au plutit in bazin, izolate, timp de o ora, si-au marit semnificativ nivelul undelor teta.”

Observatia ca bazinul este ideal pentru mentinerea starii de veghe, desi se produc unde teta, este sustinuta de aproape toti cei care au lucrat in domeniul deprivarii senzoriale. Este important de evidentiat ideea ca, de obicei, cand intri in starea teta adormi, dar bazinul determina subiectul sa genereze cantitati mari de unde teta, in timp ce el ramane totusi treaz. Aceasta inseamna ca reprezentarile hipnagogice vii, ideile creative, momentele de inspiratie geniala si gandurile iluminatorii, cu toate efectele benefice rezultante asupra corpului, emotiilor si mintii, sunt accesibile celui care experimenteaza plutirea; in bazin, aceste experiente apar in timp ce persoana ramane treaza, deci raman ca parte a mintii constiente chiar si dupa ce ea iese din bazin.

Sunt nenumarate povestiri despre oameni ce traiesc momente de inspiratie si creativitate care apar cand aproape ca adorm, cand se uita la cer sau cand hoinaresc singuri. Defapt, toti vorbesc despre moleseala, relaxare fizica, o imagistica vie aparuta pe neasteptate, semne ce atesta instalarea starii teta. Bazinul nu ne poate transforma in genii pe toti, dar capacitatea sa de a ne induce starea teta arata ca poate fi un ajutor nepretuit in cresterea creativitatii si nu numai.

 

Leave a Reply