fbpx

Terapia prin Plutire și Răspunsul la relaxare

Terapia prin Plutire și Răspunsul la relaxare 1080 675 Cristian
Terapia prin Plutire și Răspunsul la relaxare.

Inventată de Dr. John C. Lilly, Plutirea – REST (Restricted Environmental Stimulation Technique) este o metodă ce implică suspendarea într-o soluție încălzită la temperatura pielii, formată din 800 litri de apă și 500 kg de sare Epsom, fără stimuli externi. Practica poate aduce o multitudine de beneficii, ce includ reducerea stresului și a durerilor cronice. De fapt, cuvântul Plutire devine încetul cu încetul sinonim cu relaxare și, conform studiilor științifice, Plutirea – REST este considerată una dintre cele mai eficiente metode de a declanșa Răspunsul la Relaxare. 

Putând fi atins într-o stare de relaxare profundă, Răspunsul la Relaxare este procesul fiziologic de ameliorare a stresului. Identificat drept omologul fiziologic al răspunsului la stres Lupta sau Fugi, el este asociat cu o activitate redusă a sistemului simpatic și cu o reducere a ritmului cardiac, tensiunii și a frecvenței respiratorii. Răspunsul la Relaxare este generat cu ușurință într-un mediu în care stimulii externi și nevoia de mișcare sunt reduse considerabil.

Răspunsul Luptă sau Fugi

Descris prima dată de neurologul american Walter Bradford Cannon, răspunsul Luptă sau Fugi este o reacție inconștientă și reflexă la stres. Este inițiat și efectuat de sistemul nervos autonom, provocând o reacție chimică în lanț și modificări fiziologice care pregătesc organismul pentru a face față unui eveniment perceput ca fiind periculos.

Etapele distincte implicate în timpul răspunsul la stres încep cu un „eveniment extern”, care este interpretat ca o amenințare și care necesită răspuns de la hipotalamus, provocând eliberarea mai multor neurochimicale. Acestea se îndreaptă către hipofiză și declanșează eliberarea hormonului adrenocorticotrop (ACTH), care ajunge la glandele suprarenale prin fluxul sanguin. Astfel se declanșează eliberarea cortizolului, provocând mai departe o creștere a glicemiei și accelerarea metabolismului organismului. Neurochimicalele ce ajung la glandele suprarenale declanșează și o revărsare a adrenalinei (epinefrină și norepinefrină), eliberând în consecință mai mult zahăr din sânge, crescând ritmul cardiac, respirația și tensiunea arterială.

Cu toate că răspunsul la stres Luptă sau Fugi este considerat un mecanism evolutiv conceput pentru a face față amenințărilor imediate la adresa siguranței, acesta se aplică mai mult animalelor și omului primitiv. Omul contemporan se confruntă cu stimuli ce produc stres subtili, indirecți și uneori neidentificabili. Aceștia înlocuiesc amenințările imediate, iar rezultatul este stresul obișnuit, cronic și fără sfârșit.

Răspunsul Luptă sau Fugi mobilizează întregul mecanism de stres al corpului, iar organismul răspunde folosindu-și resursele pentru a se concentra asupra punctului specific în care stresul atacă. Cu alte cuvinte, rezistența se mută către organele care sunt cele mai capabile să facă față amenințării. Distribuirea resurselor în acest mod determină slăbirea rezistenței generale la boli, epuizarea resurselor organismului și a sistemului imunitar, atunci când amenințarea este prelungită.

O posibilă abordare pentru întreruperea acestui ciclu este să intervii pentru restabilirea și reglarea modului în care un individ răspunde la acești stimuli. Bazinul de plutire este instrumentul perfect pentru întreruperea tensiunii cauzate de răspunsul la stres Lupta sau Fugi prin îndepărtarea de la stresorii externi și obținerea unui răspuns care este un mecanism de contrabalansare a răspunsului la stres. Altfel spus, oferă un mediu care este liber de stimuli externi, ce asigură relaxarea corpului prin activarea unei reacții fiziologice paralele cu Luptă sau Fugi; Răspunsul la Relaxare (RR).

Răspunsul la Relaxare

Definit de Dr. Herbert Benson, Răspunsul la Relaxare contracarează răspunsul la stres prin mobilizarea resurselor corpului pentru a genera o stare fizică și emoțională de odihnă profundă. Un proces fiziologic specific are loc în timpul relaxării, care implică activități coordonate ale multor părți din sistemul nervos. De asemenea reglat de hipotalamus, sistemul nervos parasimpatic funcționează prin scăderea tensiunii musculare și eliberarea de biochimicale care inundă corpul, provocând un sentiment de plăcere, siguranță, euforie și o stare generala de bine. Cu toate că Răspunsul la Relaxare se întâmplă prin activarea unei părți a sistemului involuntar, el poate fi generat și conștient printr-o serie de tehnici de relaxare, printre care meditația și biofeedback-ul.

Efectele pozitive ale obținerii Răspunsului la Relaxare în mod regulat includ capacitate și stabilitate emoțională, mentală și fizică crescute. RR are capacitatea de a atenua eficient simptomele asociate cu o gamă largă de afecțiuni, inclusiv hipertensiune, artrită, oboseală, insomnie, depresie, anxietate și boli de inimă. Totuși, stabilirea și susținerea unei practici regulate pentru a dobândi o stare armonioasă de integrare minte/corp necesită disciplină, iar efectele nu sunt mereu imediate.

Răspunsul la Relaxare și Plutirea – REST

Tehnicile care necesită efort conștient au, de obicei, mai puțin succes în inducerea relaxării comparate cu o tehnică ce utilizează un mediu proiectat în mod deliberat pentru acest scop.

De aceea, Plutirea – REST este una dintre cele mai eficiente metode de obținere a beneficiilor psihice și fizice rezultate în urma Răspunsului la Relaxare.

Există numeroase studii științifice care arată efectele fiziologice ale Plutirii, ce demonstrează în mod constant numeroase avantaje, printre care: 

  • Scăderea tensiunii arteriale, ritmului cardiac, acidului lactic din sânge și a tensiunii musculare
  • Producția crescută de unde cerebrale alfa și theta
  • Reducerea semnificativă a anumitor substanțe biochimice, precum epinefrina, norepinefrina, ACTH și cortizolul

De asemenea, sunt studii care arată și că eficacitatea Răspunsului la Relaxare crește cu multiple ședințe, dar și că are un important efect dacă este întreținut, făcând hipotalamusul mai rezistent la stres. Practic, Plutirea este o modalitate de a crește toleranța la stres prin modificarea “unui punct de referință în mecanismul homeostatic endocrin, astfel încât individul să aibă o stare de activare suprarenala mai mică”.¹ 

Astfel, Plutirea – REST este o metodă non-invazivă capabilă să crească rezistența la stres și constituie o abordare holistică pentru îmbunătățirea recuperării, odihnei și a stării de bine în general. Spre deosebire de tehnicile care necesită individul să utilizeze o strategie pentru a obține relaxarea, Plutirea permite obținerea ei într-un mod pasiv, fără efort, într-un mediu sigur și controlat, în care sistemul nervos simpatic nu poate fi activat.

 

Surse:

Bood, S. A. et al. “Eliciting the Relaxation Response With the Help of Floatation-REST (Restricted Environmental Stimulation Technique) in Patients With Stress-Related Ailments.” International Journal of Stress Management, Vol. 13, No. 2, 154-175: 2006

Dierendonck, D. V. & Nijenhuis, J. T. “Floatation Restricted Environmental Stimulation Therapy (REST) as a Stress Management Tool: A Meta-analysis.” Psychology and Health, Vol. 20, No. 3, 405-412: June 2005

(1 – Page 99) Hutchison, M. The Book of Floating. Nevada City, CA: Gateways Books and Tapes, 1984

Kjellgren, A. & Westman, J. “Beneficial Effects of Treatment with Sensory Isolation in Floatation-tank as a Preventive Health-care Intervention – A Randomized Controlled Pilot Trial”. BMC Complimentary and Alternative Medicine, Vol. 14, No. 417: 2014. http://www.biomedcentral.com/1472-6882/14/417

Turner, John W. “Hormones and REST: A Controlled Study of REST-Assisted Relaxation.” Paper delivered at First International Conference on REST and Self-Regulation, Denver, Colorado, March 18. 1983

 

Leave a Reply