fbpx

Terapia prin plutire pentru fibromialgie

Terapia prin plutire pentru fibromialgie

Terapia prin plutire pentru fibromialgie 700 420 Cristian
Terapia prin plutire pentru fibromialgie te poate ajuta sa te eliberezi de durere si stres

Fibromialgia este o boala cronica ce afecteaza aproximativ 2% din populatie. Afecteaza, in general, mai mult femeile decat barbatii, intr-o proportie de 9:1. O cale pentru a trata nu doar durerile cauzate de fribromialgie, dar si stresul si anxietatea ce vin impreuna cu ea, este sa incerci terapia prin plutire.

Cum functioneaza terapia prin plutire pentru fibromialgie?

Terapia prin plutire sau prin privare senzoriala (REST – reduced environmnetal stimuli therapy) a fost dezvoltata in anii ‘50 de catre John C. Lilly. Foloseste un bazin plin cu aproximativ 25 cm de apa in care s-au dizolvat 500 kg de sulfat de magneziu (sare amara), incalzita la temperatura pielii (34.8°). Densitatea mare de sare Epsom face ca pacientul sa pluteasca la suprafata solutiei fara nici un fel de efort.

Pacientii se dezbraca, intra in bazinul de plutire, sting lumina si se relaxeaza. Ideea este ca aceasta senzatie de zero stimulare exterioara ajuta persoana sa isi concentreze atentia catre inauntru, eliminand distragerile si calmand mintea si corpul.

Beneficiile terapiei prin plutire pentru fibromialgie

Beneficiile terapiei prin plutire pentru fibromialgie au fost studiate timp de mai multe decenii. Printre ele amintim:

Eliberarea de stres

Thomas H. Fine, profesor al departamentului de psihiatrie la Colegiul Medical din Ohio, si Roderick A. Borrie, psiholog clinic al spitalului South Oaks din Amityville, New York, au identificat principalii indicatori de stres in corp ca fiind presiunea arteriala, productia de cortizol si activitatea musculara. Cercetarile lor au aratat ca productia de cortizol scade in timpul sedintelor de plutire si ca “exista posibilitatea resetarii mecanismului regulator al cortizolului pe parcursul sedintelor. Mai mult, cortizolul, ce a primit mai multa atentie decat ceilalti hormoni (in rolul sau ca indicator al stresului) si presiunea arteriala, s-au dovedit ca pastreaza efectele plutirii si dupa intreruperea sedintelor de plutire repetate. Acest fenomen arata ca efectele terapiei prin plutire pot fi mai mult decat un raspuns simplu, imediat reversibil.”

Alinarea depresiei si anxietatii

Bazinele de plutire alina depresia si anxietatea prin imbunatatirea starii de spirit ca efect al relaxarii adanci. Fine si Borrie au descoperit ca efectele terapiei prin plutire sunt mult mai pronuntate atunci cand terapia prin plutire REST este folosita impreuna cu alte forme de consiliere.

Ei avertizeaza totusi ca in cazul pacientilor ce sufera de o depresie severa este posibil sa fie nevoe de o monitorizare mai atenta din cauza ocazionalei naturi obsesive a gandirii ce poate aparea in bazin.

Un somn mai profund si odihnitor 

Relaxarea in sine echivaleaza cu un somn mai bun si odihnitor, iar relaxarea profunda din bazinul de plutire poate ajuta. Multi pacienti ce sufera de fibromialgie au si probleme cu a avea noaptea un somn odihnitor.

Din moment ce oboseala poate exacerba simptomele fibrobialgiei, somnul adanc ca urmare a relaxarii profunde poate fi un beneficiu vital al plutirii.

Diminuarea durerilor 

Poate unul dintre cele mai importante beneficii ale bazinelor de plutire pentru fibromialgie este diminuarea durerilor. Fine si Borrie noteaza ca “Terapia REST poate avea un rol important in mai multe stagii in procesul e control al durerii. Reducand tensiunea musculara si durerea intr-un timp relativ scurt fara nici un efort din partea pacientului, plutirea asigura o demonstratie dramatica a beneficiilor relaxarii. Usurarea de dureri este imediata si, desi temporara, promite continuarea diminuarii cu ajutorul terapiei prin plutire si a altor strategii bazate pe relaxare.”

Multi dintre pacentii suferinzi de fibromialgie de o lunga perioada de timp isi pierd speranta de a gasi noi tratamente. Cand realizeaza ca terapia prin plutire ii poate ajuta sa controleze durerea mentalitatea lor se poate schimba si pot deveni mai increzatori in tratarea durerilor.

Diminuarea rigiditatii muschilor 

Rigiditatea muschilor cauzata de fibromialgie poate fi diminuata de catre bazinele de plutire. Un studiu din 2012 arata ca durerea cauzata de rigiditatea muschilor a scazut considerabil dupa doar trei sesiuni in bazinul de plutire.

Ameliorarea durerilor a durat pentru o perioada semnificativa de timp dupa tratament, ceea ce a ajutat la imbunatatirea starii de spirit si a facut ca pacientii participanti la studiu sa aiba mai multa speranta. Aceasta crestere a optimismului se traduce in oportunitati mai bune pentru tratarea cu succes a conditiei.

Corecteaza deficienta de magneziu

Magneziul este estential pentru mai mult de 300 de functii din organism iar multor oameni le lipseste in mod cronic acest mineral important. Suplimentarea transdermica a magneziului este cea mai eficienta modalitate de a il administra. Suferinzii de fibromialgie pot avea o deficienta de magneziu ce le poate cauza durerea sau poate contribui la ea.

Solutia din bazinul de plutire contine aproximativ 500 kg de sulfat de magneziu iar acesta poate fi absorbit prin piele. Asta ajuta la remedierea deficientei de magneziu fara a fi luate suplimente aditionale. Este un beneficiu suplimentar pentru pacientii ce au dificultati in a lua pastile sau pur si simplu nu vor sa mai ia nimic altceva.

 

Acestea sunt doar cateva modalitati prin care terapia prin plutire te poate ajuta in controlul simptomelor cauzate de fibromialgie. Pentru mai multe detalii despre terapia prin plutire sau programari ne puteti suna la numarul de telefon 0770 294 563.

Leave a Reply