fbpx

Plutirea si Performantele sportive

Plutirea si Performantele sportive

Plutirea si Performantele sportive 1080 1192 Cristian

Terapia prin plutire este o modalitate incredibila si foarte eficienta de relaxare si de ameliorare a stresului. A ajuns sa fie o terapie acceptata la scara larga si sa fie folosita inclusiv de numerosi atleti de talie mondiala si echipe sportive pentru a trata afectiuni specifice legate de sport si pentru a-i ajuta la recuperare. 

EFECTE CUMULATIVE

Notabil este ca efectele pozitive ale plutirii sunt cumulative. Cu cat folosesti aceasta terapie in timp, cu atat beneficiezi mai mult. Clientii nostri povestesc des despre cum asteapta cu nerabdare timpul petrecut in bazin. Oamenii ce practica sport folosesc aceasta experienta pentru a optimiza efectele rutinei de antrenament, pentru a reduce oboseala si pentru a grabi recuperarea din urma leziunilor post accidentare.

 

CE ATLETI FOLOSESC TERAPIA PRIN PLUTIRE?

De obicei, vedem folosirea plutirii in Bazine de Plutire ca fiind folosita de practicantii sporturilor:

 • Maratonisti
 • Yoga
 • Cross fit
 • MMA
 • Fitness
 • Cycling

Lista nu este completa si este in continua crestere. Aceasta terapie poate oferi un avantaj pretios in sporturile pe care le practicati.

BENEFICIILE FOLOSIRII BAZINULUI DE PLUTIRE IN SPORT

Tot mai des apar informatii despre echipe din lumea sportului ce folosesc plutirea ca parte integranta din antrenamentul atletilor, cum sunt: New England Patriots, Golden State Worriors, Institutul de Sport Australian si multi alti sportivi participanti la cel mai inalt nivel.

Cateva dintre beneficiile plutirii:

 • Accelereaza recuperarea post accidentare;
 • Creste nivelul de energie (ATP)
 • Spatiul ideal pentru vizualizare si setarea starii de spirit
 • Intareste sistemul imunitar
 • Reduce nivelul acidului lactic din corp
 • Ajuta la imbunatatirea odihnei, crescand rezistenta la oboseala
 • Faciliteaza reducerea crampelor musculare

Senzatia de gravitatie dispare in bazin. Relaxarea completa ce urmeaza ofera posibilitatea tuturor muschilor sa ia pauza de care au atata nevoie. Cand plutesti in bazin, fiecare muschi din corp primeste odihna de care are nevoie si timpul pentru a se recupera. Beneficiile sunt cu adevarat impresionante!

Mai mult, sarea epsom – sulfatul de magneziu – este un relaxant pentru muschi si ajuta la formarea proteinelor pentru articulatii. Nu doar ca te destinzi in bazinul de plutire, ci si aborbi mineralele direct in timp ce plutesti, facand sa te simti in mod evident mai putin tensionat imediat ce te ridici.

RECUPERARE MAI RAPIDA

Cand un atlet este in bazinul de plutire, rata efectiva de recuperare dupa exercitii fizice este imbunatatita dramatic. Pentru ca plutirea intr-o solutie ce are o concentratie foarte ridicata de sare Epsom reduce stresul rezultat in urma efectelor gravitatie, este diminuata considerabil presiunea de pe muschi, articulatii si oase. Rezulta, de asemenea, o crestere a eficientei circulatiei sangelui prin organism, dar imbunatateste si timpul necesar refacerii post accidentare.

Corpul nostru are modalitati incredibile create de a ne alarma de durere sau accidentari, de cald sau rece, etc. Cand creierul primeste aceste semnale, poate reactiona si se poate adapta corespunzator. Insa acest mecanism nu este proiectat doar pentru a face fata leziunilor. Toate semnalele pozitive de relaxare experimentate in timpul plutirii ajung, de asemenea, la creier, producand o stare foarte profunda, completa, de relaxare ce nu trebuie trecuta cu vederea.

IMBUNATATIREA PERFORMANTELOR SPORTIVE

Atletii ce folosesc terapia prin plutire in combinatie cu tehnici de vizualizare experimenteaza o imbunatatire considerabila a performantelor. Cand creierul unei persoane face tranzitia catre starea theta, devine mult mai deschis la sugestii. Sistemul Nervos Central poate fi antrenat efectiv pentru a produce “performante perfecte”. Un numar tot mai mare de sportivi folosesc aceasta tehnica pentru a se relaxa si pentru a isi creste performantele in sporturile alese.

SENZATIA DE GRAVITATIE

In timp ce plutesti, presiunea pe care o exercita gravitatia asupra muschilor si ligamentelor se ridica, iar intregul corp intra intr-o stare de relaxare fizica adanca. Presiunea arteriala si cantitatea de oxigen se reduc dar circulatia sanguina si distributia de globule rosii cresc. Aceste efecte combinate sunt benefice in special atletilor, doarece grabeste recuperarea in urma leziunilor si asista in reducerea cortizolului, acidului lactic si adrenalinei ce s-ar fi putut cumula prin antrenamente sau prin practicarea sportului.

REDUCE RISCUL DE ACCIDENTARE

Terapia prin plutire destinde muschii si ofera atletilor un grad mai inalt de control asupra sistemului lor nervos. Ca efect, reduce riscul de accidentare in timpul antrenamentelor sau competitiilor. Plutirea accelereaza procesul de recuperare al atletilor si ajuta la eliberarea de endorfine (anaglezic natural pentru corp).

Fiind intr-un mediu ce faciliteaza deprivarea senzoriala, care este o alta componenta a terapiei prin plutire, atletii au la dispozitie un spatiu in care pot atinge nivelul de concentrare de care au nevoie pentru produce un efect tangibil asupra performantelor lor. Multe metode moderne de antrenament se concentreaza pe a-i ajuta pe atleti sa isi stapaneasca “sinele interior”. Printre ele, plutirea asista in dezvoltarea sincronizarii perfecte intre corp, minte si emotii.

Plutirea este folosita de asemenea de catre multi oameni pentru a-i ajuta sa identifice zonele tensionate de care nu erau constienti inainte. Se vorbeste despre cum plutirea ajuta in a deveni mai constient de anumite parti ale corpului, aducand astfel atentia catre zone ce au nevoie de relaxare suplimentara, intindere, masaj sau tratament.

FA-TI O REZERVARE!

Grabeste recuperarea, ajuta la evitarea accidentarilor, reduce tensiunile musculare.

 

Leave a Reply