fbpx

Plutirea, o poveste contemporană

Plutirea, o poveste contemporană 4663 3113 Cristian
Plutirea, o poveste contemporană

 

Hai să îți spun o scurtă poveste despre desprindere. Nu despre desprinderea de la sol pentru a porni către o destinație exotică și nici despre desprinderea de vreo amintire dureroasă care ne ține mai mult prin casă în anumite weekenduri lungi și reci, ci despre desprinderea de propria greutate. Despre desprinderea de acel tip de greutate a trupului și a spiritului care se traduce prin ceea ce denumim stres. Despre desprinderea prin plutire.

Plutirea, iată personajul principal al poveștii, sau, mai științific spus, privarea senzorială. Personal, am descoperit-o într-o seară de toamnă din 2018 pe una dintre străzile bucureștene cu sonorități literare (Gala Galaction) care lasă în urmă brusc agitația orașului, primindu-ne cu liniște străjuită de arbori mai vechi și mai noi.

Dacă Gavrilescu, personajul nuvelei lui Mircea Eliade, ar fi avut de ales între faimosul bordei al țigăncilor și casa de la numărul 65 a străzii Gala Galaction aș putea paria că ar fi mers pe o plutire la OVO Float Center. Te întrebi ce se întâmplă după ce deschizi ușa casei cu numărul 65? Ei bine, intri în poveste, într-un spațiu unde te vei desprinde de grijile care te urmăresc pe străzi, în lifturi, săli de ședință și chiar acasă.

Mergi pe mâna ghidului care te va iniția în Universul Ovo și lasă-ți la recepție viața virtuală (aka smartphone-ul). Urcă scara și alege una dintre cele două încăperi de plutire, unde bazinele așteaptă suprasaturate cu sare Epsom și apă la temperatura corpului (34.8 grade C). Te afli deja departe de zgomotul orașului iar povestea implică și un ritual de intrare în atmosfera bazinului. Vei avea aici control complet asupra conturării propriului “scenariu”: întuneric complet sau lumină discretă, ventilație și chiar muzică. 

Nu mai rămâne de făcut decât să plutești și să te relaxezi complet. Sarea Epsom te va ține la suprafață și va fi emoționant, și chiar terifiant pe alocuri, să îți pierzi complet greutatea corporală, neștiind unde începi și unde te sfârșești. 

Nu-ți fie teamă să “let go”, să uiți de corp (care îți va mulțumi post-plutire cu mușchii și articulațiile destinse, cu sistemul circulator ceva mai fresh etc.) și să-ți lași mintea să se relaxeze. Să cutreiere pe unde are chef sau sa devină conștientă de momentul prezent concentrându-se pe respirație. Să fie o conștiință plutitoare care s-a desprins de tot ce ne tine țintuiți sau blocați, de greutăți cotidiene sau de anxietăți mai profunde.

Este foarte posibil, exact ca în povești, ca ora (sau orele) petrecuta în bazinul de plutire să ți se pară echivalentă cu câteva clipe sau chiar să adormi. După ce vei reveni corporal în prezent, nu te grăbi să părăsești centrul de plutire. Poți rămâne la un ceai și o discuție sau poți sta liniștit în compania senzațiilor și gândurilor tale. 

Când vei ieși din nou pe stradă vei observa că în locul acelei greutăți care te tot urmărea, s-a instalat o liniște mentală care poate dura zile întregi. Partea buna a poveștii este că nu are sfârșit, pentru că poți reveni oricând la OVO Float Center pentru o nouă evadare în reechilibrare prin plutire. Și cu cât alegi să faci asta mai des, cu atât desprinderea devine mai ușoară și vei intra mai firesc în povestea propriei relaxări. Iar efectele benefice pe termen îndelungat ale plutirii constante sunt considerabile.

P.S.: pielea ta va fi foarte recunoscătoare-fină grație sării Epsom.

 

Nicoleta Vișan

 

Leave a Reply