fbpx

Cum să îți trezești mintea creativă ca Thomas Edison

Cum să îți trezești mintea creativă ca Thomas Edison

Cum să îți trezești mintea creativă ca Thomas Edison 1080 720 Cristian

De unde vin ideile noi, geniale? Ce ne poate învăța un inventator excentric, din secolul 19, despre cum să accesăm propria noastră creativitate? Și ce legătură are asta cu plutirea?

Thomas Edison, unul dintre cei mai prolifici inventatori din istorie, a profitat de undele cerebrale Alpha și Theta. Și mai mult, a folosit aceste stări ale creierului multe decenii înainte ca știința să le descopere.

Vreau să împărtășesc unul dintre exemplele favorite ale măiestriei cu care jongla între aceste două stări. Include rulmenți, plăci de alamă și un șemineu.

Edison se așeza în fotoliu în dreptul șemineului. Odată confortabil, lua rulmenți în ambele mâini și așeza plăcile de alamă dedesubt, după care se pregătea să adoarmă. Când slăbea strânsoarea asupra magneților, aceștia cădeau și loveau plăcile de alamă, făcând un zgomot ce îl trezea complet. După asta o lua de la început și repeta procesul.

În timp ce creierul său făcea noi conexiuni, Edison evita să adoarmă. În acea stare mesteca idei în timp ce era semi-alert față de zgomotul alb ce se învârtea prin mintea lui.

Cu această practică, Edison reușea să încetinească undele cerebrale până la Alpha și Theta. Acum știm că aceste stări sunt asociate cu creativitatea și super învățarea. Știm și că munca și efortul aduc beneficii dar, în același timp, aceste stări nu sunt cele mai prolifice pentru creativitate.

Strategia lui Edison pentru a rezolva probleme se baza pe relaxare și eliberare, decât pe stres. Pe lângă rutina din fața șemineului, lua frecvent mici pauze de somn atunci când nu lucra sau când nu acumula informație. Echilibrul acesta dintre acumulare de informații, acțiune și digerarea lor a fost cheia succesului său.

Astăzi, am dezvoltat noi modalități de a atinge starea creierului pe care Edison o căuta. Plutirea, de exemplu, asigura aceleași beneficii neurologice. Dacă ar fi în viață astăzi, Edison ar folosi bazinele de deprivare senzorială.

LEGĂTURA DINTRE UNDELE CEREBRALE ȘI CREATIVITATEA

Milioanele de neuroni din creierul nostru trimit, ritmic, semnale electrochimice către diferite părți ale creierului. Făcând asta, ei creează un puls ciclic colectiv. Putem măsura viteza acestui puls cu electroencefalograma (EEG).

Neurocercetătorii au identificat un spectru al activității cu patru categorii principale. Starea Beta este cea mai rapidă, încetinind in Alpha, după care Theta și, in final, Delta.

Aceste stări ale undelor creierului se schimbă în același timp cu noi. Putem fi în oricare dintre aceste patru stări, în funcție de mediu, activitate, nivelul stresului, etc.

Când suntem treji, creierul nostru produce în principal unde Beta. Când ne odihnim, sistemul nostru nervos și creierul nostru produc unde Alpha. Ajungem în aceeași stare și când facem lucruri precum mersul sau când facem exerciții de genul întinderilor. Contraintuitiv, activități fizice, ce induc starea de “flow”, cum este surful sau skiatul, ne pot duce în starea Alpha.

Undele Alpha aduc o capacitate crescută a gândirii creative și absorbția de informații. De aceea unii oameni folosesc plutirea pentru a învăța limbi străine sau pentru autohipnoză.

Fenomenul creierului Alpha explică și o tradiție străveche. Creativii au cele mai bune idei în timp ce merg, fac baie sau ascultă muzică. Acest lucru este adevărat fie ca este om de știință, scriitor sau matematician.

Undele Theta, în schimb, ajută la consolidarea memoriei și neuroplasticitate. În timpul acestei faze, creierul nostru rescrie sinapse din rețeaua neuronală. Theta apare în stările adânci de odihnă, cum sunt meditația prelungită, somnul și plutirea.

În mod normal, este aproape imposibil să atingi stări mai joase ca frecvența decât Alpha când nu dormi. Dar bazinul de plutire este orice în afară de normal. Mediul din bazin elimină stimulii externi și chiar senzația de gravitație. Asta este cheia, deoarece acești stimuli excită sistemul nervos și împinge creierul în starea Beta. Lipsa stimulilor ajută la atingerea acestei rare stări Theta conștiente.

PLUTIREA ȘI CREȘTEREA CREATIVITĂȚII

Relativ la creativitate, frumusețea bazinului de plutire este triplă:

  1. Întreține intrarea automată în starea Theta conștientă, fără să fie nevoie de ani de practică meditativă.
  2. Practicanții plutirii rămân suspendați în această stare pentru perioade mai îndelungate de timp.
  3. Plutirea stimulează sistemul tău să genereze unde Alpha după ce părăsești bazinul.

Plutirea este ca și cum ai intra într-un ‘think tank’ de nivel înalt timp de 60 sau 90 de minute. Dar adaugă și fluiditate cognitivă și creativitate timpului de după plutire.

Este rar să fii conștient de activitatea mentală și de emoții în timp ce creierul tău este starea Theta. Acesta este procesul pe care Edison l-a păcălit. În bazin, este posibil să fii martor la schimbări interne în timp real. De asemenea, dacă dorim și ne punem în intenție, procesul ne poate ajuta cu direcții subtile pentru procesul nostru mental. Ne putem folosi de aceasta putere de calcul crescută din timpul stărilor cu frecvență mai scăzută ale creierului nostru.

FOLOSIREA MINȚII SUBCONȘTIENTE

Nu te duce niciodată la culcare fără să soliciți ceva subconștientului.” – Thomas A. Edison

Este bine documentat faptul că Edison avea încredere (și folosea) subconștientul său. Dădea credit unor forțe inteligente misterioase din afara lui pentru ideile sale ce schimbau lumea. Această paradigmă este des întâlnită printre mințile cele mai mari.

Pe lângă rigurozitatea muncii sale, folosirea de către Edison a minții sale subconștiente explică succesul său răsunător. El dialoga cu propria minte și asculta răspunsurile. Nu exista nici un loc pentru a face asta mai bun decât bazinul de plutire, liber de orice stimul extern.

Intrând în meditațiile sale din fața șemineului, Edison își cerea o idee nouă sau soluția unei probleme. Își stabilea intenția, își punea o întrebare sau cerea ceva de la subconștientul sau. Poți face asta în timpul sesiunilor de plutire pentru a pune puțină presiune mentala.

După care: lasă-te purtat.

Este în această eliberare când mecanismele subconștientului nostru procesează cererea noastră.

Napoleon Hill a folosit același principiu când se gândea la titlul cărții sale, devenită best-seller, “Think and grow rich”. După câteva săptămâni de schimb de idei cu editorul său, nimic nu părea să sune potrivit. El povestește că, Într-o noapte, și-a certat subconștientul, dându-i un impuls. I-a cerut să vină cu o idee bună. În acea noapte s-a trezit, și-a sunat editorul și i-a strigat numele cărții în telefon. O voce entuziasmată i-a răspuns că “În sfârșit i-a venit. Titlul de un milion de dolari!”

 

Leave a Reply