fbpx

Cinci pași pentru a-ți dezvolta creativitatea în bazinul de plutire

Cinci pași pentru a-ți dezvolta creativitatea în bazinul de plutire

Cinci pași pentru a-ți dezvolta creativitatea în bazinul de plutire 726 726 Cristian

 

Plutirea a fost un punct de cotitură pentru mine și mai mulți dintre prietenii mei. Este parte din viața mea de aproximativ un an și să învăț despre mine și despre cum pot îngloba corpul și mintea mea în ceea ce fac într-un mod creativ a fost o experiență foarte satisfăcătoare. A fi creativ este parte din natura mea și să nu fac ceva nou pur și simplu îmi provoacă mâncărimi. Pe parcursul ultimului an am putut să găsesc modalități mai bune și mai eficiente de a deschide, accesa și accentua, în mod deliberat, partea creativă a creierului meu. Pentru voi, cei creativi, acest articol este pentru a vă inspira sa folosiți plutirea ca pe o unealtă extraordinară ce vă poate ajuta în eforturile voastre creative. Acesta este opusul conceptului de relaxare într-un bazin de izolare senzorială. În loc de a încetini și de a ne relaxa noi, din contra, o să accelerăm.

Iată cinci pași ce m-au ajutat sa accesez cele mai colorate părți ale creierului meu, în timp ce pluteam într-un bazin de privare senzorială.

 

Alege-ti lucrul pe care să te concentrezi

Când merg să plutesc, îmi stabilesc o intenție pentru ceea ce vreau să creez, chiar înainte să ajung la centru. De exemplu, dacă ești pictor ce folosește uleiuri și ai o idee generală despre o pictură nouă, stabilește-ți să te concentrezi pe acea temă. Un fotograf ar putea să se concentreze pe a face noi fotografii iar un tâmplar pe sculptat. Pare ușor și elementar, nu? Este. Am descoperit că, doar prin setarea atenției asupra unei teme, pune mintea în acțiune. Câteodată, să te concentrezi pe un subiect poate să nu fie atât de ușor într-un spațiu întunecat și izolat, doar tu cu gândurile tale; e nevoie de practică. De aceea stabilesc pe ce să mă concentrez în afara bazinului de plutire. Am descoperit că este nevoie de o ora de concentrare asupra unei teme, în afara bazinului, pentru a îmi potența cu adevărat creativitatea și pentru a avea cele mai bune rezultate.

 

Stabilește o intenție

Stabilind o intenție legată de ceea ce ai vrea să creezi permite minții să abordeze liber subiectul. Concentrează-te și stabilește un scop mai specific. Dacă îți spui “Îmi stabilesc acum intenția de a găsi inspirație nouă pentru ultima mea pictură”, anumite subiecte ce ar putea părea aparent fără legătură ar putea să te ducă la noi căi de a-ți crea lucrarea. Șmecheria este să te relaxezi referitor la subiect și să fii conștient de orice ar putea să te ajute să îmbunătățești ceea ce vrei să creezi. Stabilind o intenție, mintea ta va căuta conexiuni cu ceea ce vrei să creezi, indiferent de gândurile ce îți trec prin minte în bazinul de izolare. Este nevoie de puțină practică. Întrebări ce ți le poți pune, dacă este vorba de o pictură, ar putea fi: Cât de mare vreau să fie? Ce culori o să folosesc? Care este tema? Cum altfel ar putea să arate când va fi gata? Ce ar trebui sa vad pentru a mă entuziasma?

 

Folosește gând conștient și non-gândul

Acesta este cel mai ezoteric subiect pe care am ajuns să îl înțeleg în timpul creației proprii. Descrierea lui altor persoane poate fi dificilă, aceasta fiind propria mea experiență, implică propria-mi minte și felul în care am ajuns să înțeleg procesul ce funcționează pentru mine. În timpul petrecut în bazinul de plutire, după ce mi-am setat concentrarea și intenția, folosesc o combinație între conștientizare prezentă și gândire conștientă pentru a crea un flux de gânduri pe un anumite subiect.

Privește-o astfel: dacă ai un vehicul staționat, obiectivul este să îl pornești la vale cât mai rapid posibil fără să fie în viteză. Singura problemă este că există suișuri și coborâșuri de-a lungul străzii. Cheia este să știi când să apeși accelerația (gând cu intenție) și când să lași mașina să meargă din inerție (conștientizarea prezentului). Dintr-un anume motiv, pe măsură ce mașina merge din ce în ce mai repede, va accelera din ce în ce mai mult coborând la vale și va trece peste urcușuri din inerție. Aici este momentul în care poți scoate mașina din viteză și te poți bucura de călătorie. Acum, revenind la ideile din bazin, subiecte referitoare la intenția originală vor începe să apară în minte cu un ritm amețitor. Iar asta duce la subiectul nostru următor: avântul gândurilor.

 

Folosește-te de avântul gândurilor

Ai avut vreodată o experiență în care ceva pur și simplu ți s-a întâmplat, de exemplu să te lovești la degetul de la picior, după care gândurile au început să devină de necontrolat? Acest lucru, dacă direcționat și folosit conștient, poate duce la perspective noi extraordinare asupra ceea ce vrei să creezi. Cum ziceam mai devreme, dacă este făcută cum trebuie, mașina merge acum la vale și accelereaza. În acest moment, poți folosi același avânt cu gândurile tale pentru a permite să apară și să se formeze noi idei și inspirații. Am trăit asta de nenumărate ori. Este un punct specific în care gândurile tale vor “decola” iar aceste idei și inspirații vor aparea una după cealalta pe ecranul minții tale. Aici este momentul în care te poți așeza pe spate și relaxa, ca și cum ai urmări un film, iar ideile apar una după cealaltă. Aici devine foarte important să fim conștienți de prezent, căci orice gând cu intenție poate funcționa ca o frâna a mașinii. Aceasta metoda poate nu funcționează pentru toată lumea, deoarece avem metode diferite de a ne inspira, dar e ceea ce funcționează pentru mine.

 

Notează

În sfârșit, dar la fel de important, notează-ți! După o plutire, mintea poate reține toate lucrurile întâmplate doar pentru o perioadă de timp relativ scurtă. Cheia este să notăm chiar și cele mai mici, deși poate aparent neimportante, lucruri ce vin în timpul plutirii. Chiar și după luni de la plutire, sunt în continuare uluit cum anumite lucruri notate atunci ajung să fie atât de relevante.

Aceste indicații pot fi relevante mai ales pentru plutitorii cu mai multă experiență, care se simt confortabil în mediul privator de simțuri. 

Leave a Reply