fbpx

Ce este terapia prin plutire? (prin privare senzoriala)

Ce este terapia prin plutire? (prin privare senzoriala)

Ce este terapia prin plutire? (prin privare senzoriala) 1080 1080 Cristian
Terapia prin plutire sau terapia prin privare senzorială înseamnă a te elibera de toate simțurile… odihnindu-ți corpul, explorându-ți mintea.

Plutirea este o modalitate de a pune pauza agitației lumii și de a intra într-o stare de relaxare completă, fizică și mentală. Dându-ți ocazia să te detașezi de inputul senzorial continuu, mintea ta primește șansa să se reîncarce, să se odihnească și să confrunte lumea cu o perspectivă și energie reînnoite.

Numită și REST (restricted environmental stimulation technique) sau privare senzorială, plutirea se bazează pe numeroase studii și oferă un potențial imens pentru dezvoltare personală și vindecare.

Cum funcționează:

În timpul plutirii, te afli într-un spațiu liniștit, cald, privat, denumit bazin de plutire, și plutești pe spate într-o soluție în care s-au dizolvat 500 kg de sare Epsom. Apa este mai densă decât cea de la Marea Moarta, așa că vei sta la suprafața apei și nu vei folosi nici un strop de energie fizică pentru a pluti. Apa este menținută la o temperatură constantă, care este și cea a pielii (34.8C), ce se simte puțin caldă la început, dar foarte curând va deveni imperceptibilă. Daca vei alege să stingi luminile, ochii tăi se vor odihni într-un întuneric reconfortant, care este același dacă îi ții închiși sau deschiși. Sunetele din exterior sunt la un minim absolut prin izolarea acustică, dopurile de urechi și prin designul bazinelor de plutire în sine.

Fără să fie nevoie să acorzi atenție stimulilor, să te menții în poziție verticală, să circuli prin trafic sau să ai o conversație (doar dacă nu e cu tine însuți),  resursele ce sunt folosite pentru toate aceste lucruri sau alte sarcini sunt libere pentru a fi folosite în rezolvarea de probleme, în explorare creativă, învățat sau pur și simplu pentru meditație, odihnă și relaxare. Plutirea înseamnă 60 sau 90 de minute savasana într-un mediu puternic relaxant. Muzică delicată va anunța sfârșitul sesiunii.

A ieși dintr-o plutire este o experiență în sine. Simțurile sunt ascuțite, mintea este odihnită și lumea poate apărea mai vibrantă. Sentimentul este adeseori unul de pace, relaxare, fericire și concentrare relaxată. Încurajăm să explorezi această stare cu o cana de ceai, într-o conversație cu unul dintre membrii echipei noastre sau alți oameni ce ies de la plutire în recepția noastră. Efectele plutirii durează de la câteva ore până la zile după și au potențialul de a dura mult mai mult.

Beneficiile relaxării:

Cel mai consistent și larg experimentat efect al plutirii este un sentiment de adâncă și de durată relaxare. Ca oameni, suntem des epuizați de experiențe senzoriale stresante. Ocupându-ne cu probleme la muncă, acasă și în restul timpului, ne poate face să pierdem din vedere frumusețea pe care viața o are de oferit în fiecare moment. Plutirea este o modalitate de a pune pauză acestor factori de stres timp de 60 sau 90 de minute și de a oferi minții și corpului un spațiu atât de necesar pentru alinare și reflecție. După ce ieși din bazin, vei simți tensiunile ameliorate, optimismul restaurat și abilitatea de a aprecia bogăția vieții renăscută. Acest schimb de perspectivă te poate însoți în toate ungherele vieții tale. Nu este rar să se întâmple că auzim oameni după prima plutire spunând că “nu au fost niciodată atât de relaxați”.

Beneficii psihologice:

Imaginează-ți că mintea ta este eliberată de aglomerație și că toată agitația mundană este pusă în așteptare. Cu acest spațiu eliberat brusc de activitate cerebrală, te poți concentra pe orice iți dorești. Asta iți permite sa iți ascuți perspectiva pe un anumit subiect, să te concentrezi pe soluțiile oricăror probleme sau pe noi idei. Creativitatea, de asemenea, poate fi vast intensificată – este foarte comun ca plutitorii să alunece într-o stare theta, pe care, de obicei, doar o traversam sumar în timp ce adormim. Această zonă plină de vise lucide poate fi un spațiu minunat pentru inspirație creativă spontană și sunt plutitori ce au scris cântece, cărți sau ecuații matematice în timpul plutirii. Unii oameni folosesc plutirea ca pe un exercițiu de memorie, aducându-și aminte cu plăcere de anumite experiențe din trecut sau cercetând cu atenție altele negative. Alții folosesc plutirea ca pe o ustensilă de învățat și meditat, folosindu-se de avantajul al lipsei totale de distrageri pentru a atinge stagii de adânca concentrare și conștientizare. Oriunde s-ar duce creierul în timpul acestei experiențe desfătătoare, aproape toți ies din bazin simțindu-se optimiști și echilibrați, pregătiți pentru lumea de afară.

Beneficii fizice

Se zice că acolo unde merge mintea, corpul va urma. În timp ce mintea intră într-o stare de calm adânc, corpul nu poate decât sa îi urmeze, experimentând efecte similare. I se oferă oportunitatea de a se reseta și realinia. Este comun ca gâtul, spatele și articulațiile să se relaxeze în timpul plutirii. Presiunea arterială se reduce pe măsură ce corpul se eliberează de tensiunile fizice asociate cu instinctul luptă-sau-fugi și intră într-o stare naturala de odihna. Cercetări au demonstrat că plutirea reduce dureri de multiple feluri, cauzate de accidentări, efort fizic sau condiții cronice – incluzând fibromialgia și dureri musculare legate de tensiuni. Mușchii, în mod special, simt beneficii considerabile de pe urma plutirii, în timp ce combinația de suport oferită de soluția salină și sarea Epsom lucrează împreună pentru a le oferi relaxarea totală. Corpul absoarbe magneziul din cele 500 de kg de sare Epsom prezente în apă, ce facilitează eliminarea acidului lactic din mușchii obosiți, fiind astfel o metodă de recuperare pentru cei mai sportivi dintre noi. Un alt beneficiu de care se bucură mulți dintre cei ce încearcă plutirea este un somn excelent în timpul nopții de după ședința de plutire, ce ii ajuta pe cei cu insomnie, pe cei ce se recuperează după munca în ture sau cei care au de suferit de pe urma diferențelor de fus orar. Starea de relaxare, de ușurare, de după plutire este ceva ce trebuie experimentat pentru a fi înțeles cu adevărat.

Efectele plutirii sunt cumulative și, în general, sunt necesare câteva plutiri pentru a maximiza experiența. La fel cum se întâmplă cu orice experiență nouă, în mare, prima oară vei încerca să îți dai seama despre ce este vorba. A doua oara vei știi mai bine la ce să te aștepți și vei putea să atingi o deconectare mai profundă. De la a treia plutire deja te vei simți foarte confortabil(ă), relaxat(ă) și deschis(ă) pentru a primi experiența completă.

Sună-ne pentru rezervări sau mai multe informații despre terapia prin plutire la numărul 0770 294 563 sau scrie-ne pe adresa contact@ovofloat.ro

Leave a Reply